דף הבית > עצירות וקושי בהתרוקנות – מתוך ראיון עם ד"ר יואב מזור

עצירות וקושי בהתרוקנות – מתוך ראיון עם ד"ר יואב מזור

בניגוד להגדרה הקלאסית של עצירות, למי שסובל מקושי בהתרוקנות אין בעיה של תדירות. הבעיה היא שהוא מבלה זמן ארוך בשירותים, מתאמץ וסובל, ובסופו של דבר עלול להרגיש לא מרוקן. ד"ר יואב מזור בראיון בהארץ

עצירות וקושי בהתרוקנות

הפרעות אנורקטליות

מנקודת מבט רפואית, השרפרף אינו מומלץ בהכרח לכל אדם, אלא הוא כלי שעשוי לסייע למי שסובל מהפרעה נפוצה ששמה "קושי בהתרוקנות", "כיווץ פרדוקסלי", או בלטינית "אניסמוס". בניגוד להגדרה הקלאסית של עצירות ("פחות משלוש פעמים בשבוע"), למי שסובל מקושי בהתרוקנות אין בעיה של תדירות. הבעיה היא שהוא מבלה זמן ארוך בשירותים, מתאמץ וסובל, ובסופו של דבר עלול להרגיש לא מרוקן.

הבעיה הזאת נפוצה (כ–7% מהאוכלוסייה), וגורמת סבל אדיר. "יש מטופלים נורא מסכנים, שהחיים שלהם סובבים סביב השירותים", מסביר ד"ר יואב מזור, גסטרואנטרולוג מבית החולים רמב"ם שכתב דוקטורט על הפרעות אנורקטליות. "הם יכולים לבלות שעתיים־שלוש בכל ניסיון, בתנוחות מוזרות, אווירון מעל האסלה".

לאנשים כאלה אפשר לעזור באמצעות פיזיותרפיה, שמלמדת לשחרר את השריר שהם מכווצים במקום להרפות. בנוסף או במקום, אפשר להציע להם להשתמש בשרפרף כי כשהרגליים מוגבהות, הזווית האנורקטלית הידועה היא כבר קצת יותר פתוחה.

כך או אחרת, מזור לא חושב שיש צורך בשרפרף המקורי של סקווטי פוטי — הוא נוטה להמליץ בכלל על ספר טלפונים. גם האנשים הרבים שסיפרו לי שהתנסו בהרמת רגליים וראו ברכה בעמלם לא השתמשו במוצר ייעודי אלא בשלל שרפרפים וחפצים שונים. הדבר היפה הוא שמי שרוצה להתנסות בתנוחות שירותים בעצם לא צריך לקנות שום דבר: כל מי שיש לו ארגז קרטון בבית ויכול לטפס על האסלה, להציב עליה את כפות הרגליים ולכרוע, יכול בעצם לחוות את שלוש השיטות. מי שבכל זאת חושש לכרוע על האסלה יכול לקנות מוצר בשם "פופ סטופ", שיוצר פלטפורמת עץ בגובה הקרש. אז אם הגוף כשיר וכל מה שצריך להישלל במישור הרפואי נשלל, נסו ותיהנו. אין חכם כבעל ניסיון. ולהכורע (כפי שהיתה כותבת אודטה) ינעם.

תזמון לא נכון

אחת הבעיות שרופאים מתארים היא תזמון לא נכון: לא ללכת לשירותים כש"הטבע קורא", אלא משיקולים של ניהול זמן או חשש שהשירותים מחוץ לבית לא נקיים מספיק. כשמנסים להפעיל את "הפקס", כמו שהיינו קוראים לזה בדיסקרטיות בשנת השירות, שלא בזמנו, זה עלול להיות מאומץ. גם זה מנוגד לטבע, וגם זה עלול ליצור בעיות. "יש מחקרים שהראו שיש הרבה חיידקים בשירותים ציבוריים, אבל אני לא מכיר שום מחקר שמראה קשר בין זה לבין תחלואה", אומר מזור למתזמנים משיקולי היגיינה, "אם זה בכל זאת מפריע, קח כיסוי מושב מניילון". אפשר כמובן גם לשקול אקרובטיקה, אבל בזהירות: נזכרתי באח של חבר, שניסה בעקבות אחיו שחזר מהודו לכרוע על האסלה בשירותים של תחנת הרכבת סבידור מרכז ונפל פנימה. לצערי זה סיפור אמיתי.

נעשו גם כמה ניסויים שנועדו לבדוק את העניין באופן ישיר, למשל המחקר של סיקירוב שפורסם ב–2003. הוא שלח 28 נבדקים לבצע את זממם בשלוש תנוחות — אסלה רגילה, אסלה עם שרפרף וכריעה מלאה. נמצא הבדל מובהק במשך הזמן עד לתחושת ההתרוקנות ובמאמץ הנדרש. אבל ההבדל הזה היה לטובת הכריעה המלאה, ואילו האסלה והשרפרף־אסלה נמצאו די דומים זה לזה. עובדה זו לא הפריעה לפרסומת החד־קרן לצטט את המחקר הזה כראיה לטובת המוצר. עם זאת יש לציין עוד עובדה — הסקווטי פוטי, שגובהו 18 ס"מ (יש גם גרסה גבוהה יותר ל'כורעים מתקדמים'), גבוה מהשרפרף שסיקירוב השתמש בו, שגובהו 10 ס"מ. אולי לכן הם ראו את עצמם משתייכים לקטגוריית הכריעה. סיקירוב מצדו דבק בכריעה המוחלטת ומנסה לגייס משקיעים למוצר שפיתח, שיאפשר לכל אחד לעשות זאת בביתו.

מחקר נוסף, שהתפרסם בחודש שעבר, בדק את השפעת הסקווטי פוטי במדגם של 52 משתתפים, כולם מתמחים ברפואה פנימית. הממצאים היו לטובת השרפרף ו–35 מהמשתתפים אמרו שימשיכו להשתמש בו. מזור אומר שההפרשים אכן מובהקים סטטיסטית אך לא דרמטיים אבסולוטית. "המחקרים שיש בנושא הם קטנים ולא רנדומליים, כמו שאמורים לעשות ברפואה", מסכם מזור. "באין מחקרים, אנו נותרים עם התחושה הקלינית", הוא אומר, והתחושה הקלינית היא שזה עוזר לחלק גדול מהמטופלים שיש להם קושי בהתרוקנות — ולאחרים לא. גם הוא לא חושב שכרגע יש בסיס מחקרי להמלצה על השרפרף לכל אדם.

72 קילו ביום טוב

"אז כמעט 40 קילו ממך לא מקבלים שום תמיכה. הם מוחזקים על ידי השרירים שלך, אבל השרירים האלה עלולים להיחלש עם הזמן, במיוחד אם אתה מתאמץ. ההמלצה לכל אחד היא להתרוקן בשלוש־חמש דקות, להתנקות, ואז הורד את מכסה האסלה ושב עליו. קרא את העיתון, את הטלפון, תהיה לבד כמה שאתה רוצה".

לצד העניין הגופני, יש כמובן גם את המרכיב הפסיכולוגי.

לכתבה המלאה בערוץ הארץ לחצו כאן >

ד"ר יואב מזור

מומחה לגסטרואנטרולוגיה ולרפואה פנימית - הפרעות בתפקוד רצפת האגן

רופא גסטרואנטרולוג מומחה לעצירות – אבחון וטיפול בעצירות והפרעות בהתרוקנות, אי שליטה על סוגרים, דלף צואה, הפרעות בתפקוד רצפת אגן, בביופידבק ונויורומודולציה.

יעוץ עם רופא פרטי

פרטי התקשרות

  • ימים א'-ה'
    19:00 - 9:00
  • יום ו'
    12:00 - 9:00
אבקש לקבל פרטים נוספים ליעוץ פרטי

שירות חדש! – יעוץ עם רופא מומחה גם בפגישת וידאו דיגיטלית