בדיקה לניטור החומציות בוושט לאבחון מצבים של החזר קיבתי וושטי (ריפלוקס). ריפלוקס הוא מצב בו תוכן מהקיבה (חומצי או לא) עולה בחזרה לוושט בשל סגירה לא מספקת של הסוגר הוושטי התחתון. במקרים רבים ריפלוקס גורם לסימפטומים כמו צרידות, צרבת, כאבים בחזה ושיעול.
לשאלות נוספות או לבדיקת מנומטריה של הושט אנא התקשרו 03-6988433 או השאירו את פרטיכם ונשמח לחזור אליכם במהירות.
בדיקה לניטור החומציות בוושט נעשית בדרך כלל לאחר ביצוע מנומטריה של הוושט.
ישנן שתי שיטות עיקריות לניטור החומציות בוושט – בדיקה באמצעות חיישן המחובר לקטטר, ובדיקה באמצעות קפסולת בראבו. לכל אחת מהשיטות יתרונות וחסרונות. בהתאם לצורך ולמצב הנבדק, יוחלט באיזו שיטה להשתמש :
בבדיקה זו מוחדר לוושט של הנבדק דרך האף קטטר דק שבקצהו חיישן. החיישן ממוקם מעל הסוגר הוושטי התחתון, במיקום מדויק שנבדק לפני כן במנומטריה של הוושט. החיישן מודד את החומציות והתנועתיות בוושט ומשדר את הנתונים למוניטור שהנבדק נושא עליו. לאחר 24 שעות של מדידות, במהלכן הנבדק מתעד גם את זמני ארוחותיו והתסמינים שלו ביומן, מוצאים החיישן והקטטר והנתונים מהמוניטור ומהיומן מפוענחים על ידי הרופא/ה. באמצעות ניתוח של הנתונים ניתן להגיע לאבחנה של רמת החומציות וההתאמה בין התסמינים ובין עליית תוכן הקיבה (חומצי וגם לא חומצי).
בדיקה זו, בניגוד לניטור באמצעות קפסולת בראבו, מאפשרת למדוד גם את החומציות בוושט וגם את התנועתיות בה והזרימה בתוכה (IMPEDENCE). ישנם מצבים בהם הריפלוקס אינו חומצי – במצבים כאלו שימוש בקפסולת בראבו (שמסוגלת למדוד חומציות בלבד) אינו יעיל.
על אף שחוסר הנוחות הנגרם מהבדיקה הוא קטן, היא עדיין פחות נוחה מהשימוש בקפסולת בראבו. נוכחות הקטטר בוושט עלול לגרום חוסר נוחות לנבדקים מסוימים. בנוסף, הבדיקה באמצעות קפסולת בראבו אורכת זמן רב יותר (48 שעות) ולכן מעלה את הסיכויים לגלות עלייה פתולוגית של חומצה.
בבדיקה זו מוחדרת לוושט קפסולה זעירה שמודדת את החומציות בה ומשדרת את הנתונים למוניטור שהנבדק נושא עליו. הקפסולה מוחדרת למיקום המתאים בוושט באמצעות גסטרוסקופיה ומוצמדת לדופן הוושט. לאחר 48 שעות של מדידות, במהלכן הנבדק מתעד גם את זמני ארוחותיו והתסמינים שלו ביומן, על הנבדק להחזיר את המוניטור בלבד, והנתונים מהמוניטור ומהיומן מפוענחים על ידי הרופא. באמצעות ניתוח של הנתונים ניתן להגיע לאבחנה.
לאחר מספר ימים הקפסולה מתנתקת מדופן הוושט באופן טבעי ויוצאת עם הצואה.
על אף שיש נבדקים שנוכחות הקפסולה גורמת להם חוסר נוחות, לרב היא אינה מורגשת ומהווה אופציה יותר נוחה מהניטור באמצעות הקטטר. בנוסף, אין צורך בהליך של הוצאת הקפסולה, משום שהיא נפלטת מהגוף באופן טבעי. כמו כן, המדידה באמצעות קפסולת בראבו נמשכת 48 שעות, ולא 24 שעות כמו המדידה באמצעות הקטטר. מדידה ארוכה יותר מאפשרת יותר נתונים וניתוח נתונים מדויק יותר.
החיסרון העיקרי של קפסולת בראבו לעומת ניטור באמצעות קטטר, הוא שהקפסולה מסוגלת למדוד חומציות בלבד. לכן, במקרים בהם יש ריפלוקס שאינו חומצי הקפסולה אינה יעילה.
רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי רמב"ם
שירות חדש! – יעוץ עם רופא מומחה גם בפגישת וידאו דיגיטלית
לתיאום ייעוץ או בדיקה עם המומחים שלנו וזימון תור מהיר
חייג/י בין השעות 9:00-18:00 לטלפון 03-6988433 או שלחו הודעת וואטסאפ 050-784-1333