פסח בפתח ואני בטוחה שכמו מטופלים רבים גם אתם קצת חוששים מהחג הזה-שבוע שלם של חגיגות סביב אוכל, ריבוי ארוחות, ארוחות מחוץ לבית. הרבה לחץ- בין אם זה מהניקיונות מלארח או להתארח ובכלל מהאוכל עצמו -מהסוג שגורם לנו לכאבי בטן גם אם אין הפרעות כלשהן במערכת העיכול אז כשיש החשש אף גדול יותר.. אנסה לעשות לכם קצת סדר בבלאגן שנוכל בכל זאת לעבור את החג בשלום 😊
רשימת עשה ואל תעשה לפסח
- ארוחות חגיגיות גדולות- מאחר ומדובר בשבוע שלם של ארוחות משפחתיות, בילויים מחוץ לבית, ארוחת ליל הסדר, ארוחות "על האש" וכו' הדרך הטובה ביותר להתמודד עם זה היא תכנון מוקדם ושליטה במצב. להגיע מוכנים ולברר לפני איזה מנות יוגשו ולהחליט עם עצמכם מה מתוך זה אתם מתכוונים לאכול. על מנת להקל על הבטן, אני ממליצה לבחור מראש מספר קטן של מנות ולא לנסות לטעום מכל מה שמוגש. במידה ואתם חוששים שלא תמצאו משהו לאכול, אפשר תמיד להביא איתכם אוכל מותאם לכם שכולם יוכלו להנות ממנו כמוכם ולהיות מתארחים מושלמים שגם תורמים😊.
- דבר נוסף שאני ממליצה זה לא להגיע רעבים מאוד לארוחות האלה כדי לא להעמיס בזמן הארוחות ולהרגיש את הכבדות. על מנת למנוע את זה ממליצה לאכול ארוחה קלילה כשעה לפני הארוחה הגדולה ובכך להגיע רגועים ושקולים יותר לארוחה עצמה.
- ארוחות מסביב לשעון- גם כאן הדרך לצלוח את כל האירועים המתוכננים היא תכנון מוקדם. אחרי תקופה כל כך ארוכה שנמנענו ממפגשים משפחתיים- לזכור שהמהות היא המפגש עצמו והאנשים ובכך לנסות להוציא את האוכל מהמרכז. אם תרגישו נוח יותר, תוכלו לאכול לפני המפגשים ולהוריד מכם את הלחץ של כל הארוחות.
- מצות וקמח מצות- מצות בניגוד ללחם הן מאוד דחוסות ולא אווריריות מאחר והן מכילות פחות נוזלים. המצה משביעה פחות ולכן אנחנו נוטים לאכול כמות גדולה ממנה מה שעלול להוביל לכאבי בטן, אי נוחות וגם עצירות. השאלה האם ניתן לאכול מצות בחג היא מאוד אינדיבידואלית, ישנם מטופלים שעבורם מצות הן סכנה- מטופלים עם קרוהן עם היצרות ובמצבים של מחלה פעילה אני ממליצה להמנע לחלוטין, לגבי יתר המטופלים מומלץ לברר עם הצוות המטפל שלכם אם אתם יכולים לאכול. ככלל, לרוב אני ממליצה לאכול מצה כזית בשעת הברכות ולהגביל או אף להמנע ביתר ימי החג על מנת לצלוח את החג בשלום. במידה ובכל זאת אתם בוחרים לאכול מצות, ממליצה לשתות הרבה מים ולנסות להוסיף יותר סיבים מפירות וירקות (במידה ואתם יכולים) על מנת לזרז את פעילות המעיים.
- לחמניות ותחליפים ללחם – לחמניות לפסח או תחליפים למיניהם הם לרוב גם דחוסים מאוד ובעיקר הם מעובדים מאוד על מנת להגיע למרקם דומה ללחם. ככלל, ממליצה לנסות להכין בבית תחליפים מחומרי גלם איכותיים בהתבסס על קמחים שאתם יכולים להשתמש (קמח קינואה, קמח אורז, קמח שקדים, טחינה).
- בעדות בהן אוכלים קטניות ניתן לאכול אורז ומוצריו, קינואה וקמח קינואה וכן קטניות כגון עדשים, חומוס, שעועית, אפונה ופולי סויה- מזונות אלו עשירים בסיבים וההמלצה לצרוך אותם בהתייעצות עם הצוות רפואי. לא ממליצה להתחיל לצרוך אותם בשבוע פסח אם לא צרכתם אותם קודם לכן. במידה ואתם לא אוכלים קטניות כדאי להתבסס על צריכת תפוחי אדמה ובטטה, קמח שקדים וקינואה.
- בחירת שמן- במידה ונמנעים מקטניות, יש להמנע גם משמן קנולה וסויה, אפשר להמיר את השמנים הללו בשמן זית בעל היתרונות התזונתיים הרבים ורכיב חשוב בתזונה ים תיכונית.
- יין- ניתן לשתות יין לברכות.
- מומלץ לבחור מנות שמכילות חומרי גלם טריים וטבעיים מאשר רטבים ומאכלים מוכנים מראש המכילים מייצבים וחומרים משמרים.
- מומלץ לשלב פירות וירקות בארוחה בהתאם ליכולתכם ולסבילות שלכם. הפירות והירקות מכילים סיבים תזונתיים שעוזרים לעיכול ואף משקמים את המעי והרכב החיידקים. מצד שני, צריכתם עלולה להוביל להגברת התסמינים או אף לחסימה ועל כן מומלץ להתייעץ עם הצוות הרפואי. אפשר להכין קינוחים מותאמים לחג בשילוב פירות ומנות עשירות בירקות שאתם יכולים לאכול (פאי תפוחים, קרמבל תפוחים, אגסים ביין, בננה מקורמלת וכו').
- מומלץ לאכול ארוחות קטנות ולפזר אותן לאורך היום, לאכול לאט, ללעוס היטב את האוכל וכמובן לשתות הרבה מים!
- טיולים- לטיולים אני ממליצה לקחת איתכם אוכל מותאם מהבית ובמידה ואתם מתכוונים לאכול בחוץ, לברר לפני אם יש במסעדה שאתם הולכים אליה מנות שמתאימות לכם.
לסיום, מאחר ובפסח אנשים רבים משנים את תזונתם זו הזדמנות שאפשר למנף ולעשות שינוי תזונתי בהתאם להמלצות משרד הבריאות ולאמץ עקרונות של תזונה ים תיכונית לא מעובדת על מנת לשמור על אורח חיים בריא. תזונה זו מתאפיינת בעיקר בצריכה מרובה של פירות וירקות (בהתאם לסבילות), קטניות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן, ביצים, דגים וצריכה מועטה של בשר אדום ומזון מעובד, כמובן בהתאמה אישית אליכם בשיתוף הדיאטנית והצוות המטפל.
שיהיה חג פסח טעים ובריא ובעיקר, שיעבור בקלות 😊.
רותם
לכתבה המלאה בערוץ לחצו כאן >
דיאטנית קלינית למחלות מעי דלקתיות במיוחד בילדים
דיאטנית קלינית וחוקרת ביחידת גסטרו ותזונה בילדים במרכז הרפואי וולפסון